Koning: “Het kon véél minder”

Wat was het een prachtig feest! Koningsdag 2024 overtrof onze stoutste verwachtingen. “We hebben de Koning een in alle opzichten geslaagde verjaardag aangeboden”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout. “De bezoekers en de deelnemers aan het programma zorgden voor een fantastische oranjesfeer. Wij hebben ons van onze beste kant laten zien. En daar ben ik heel trots op.”

Oranjefeest voor iedereen

kleine tekeningen, gemaakt door inwoners, waren onder andere te zien op bijna 2 kilometer aan doeken langs de route. Koningsdag was een feest voor de hele gemeente. Niet alleen in het centrum, maar ook in alle dorpen en wijken werd Koningsdag uitbundig gevierd. In bijna alle wijken en dorpen kregen inwoners tompouces aangeboden, werden straatfeesten gehouden of een ontbijt geserveerd. In totaal vierden bijna 200 inwoners activiteiten met een bijdrage van de gemeente uit ‘Samen oranje’.

Mensen vieren in oranje kleding Koningsdag met zelfgemaakte baksels

Koninklijke wandeling langs negen pleinen

De koninklijke familie wandelde langs negen pleinen met elk een ander thema. Zo verbond we het verleden met het heden en toonden we toekomstige ambities op het innovatieplein. Emmen is een stad van innovatie en één van de wereldleiders op het gebied van circulaire plastics. Daarover praatte NHL Stenden de Koning bij. Op andere pleinen zorgden Emmer artiesten als Bouke, Jannes, Carina Vinke, Rosa da Silva en Daniël Loheus voor een muzikaal feest. Kortom, het was een feestelijke mix aan dans, muziek, sport, spel en cultuur, waar de Koning, de Koningin en de leden van de Koninklijke familie zichtbaar van genoten. Ze namen enthousiast deel aan de activiteiten en streden fanatiek tegen elkaar in de quiz over de geschiedenis van Drenthe. Het vak Hondsrug Drenthe met teamcaptain Koning Máxima won de quiz voor eeuwige Emmense glorie.

Lovende woorden van de Koning

De wandeling eindigde met een groot meezingfestijn op het Raadhuisplein, met optredens van Daniël Lohues, Rosa da Silva en verschillende koren die voor de gelegenheid één groot koor vormden. De Koning sprak tenslotte zijn dank naar Emmen uit met de geweldige woorden: “Iedere keer als ik terugkom in de provincie of in Emmen dan zeg ik: hier kom ik weg! En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie: deze Koningsdag, het kon véél minder!”