Publiek vooral gekleed in oranje langs de route tijdens Koningsdag in Emmen.

Bezoekers

Zaterdag 27 april kleurt Emmen oranje. Dan staan de deuren open voor de Koning en zijn familie en voor het hele land. Koningsdag wordt een Oranjefeest voor iedereen. Vier je Koningsdag ’24 met ons mee? Hieronder lees je alle bezoekersinformatie.  

Koninklijke wandeling

De koninklijke wandeling start om 11.00 uur en wordt zaterdag 27 april live uitgezonden door de NOS op NPO1. Voor mensen met een visuele beperking zendt ZO!34 op de website en en in de app de uitzending uit met audiodescriptie. Dat is een gesproken beschrijving van de beelden van het koninklijke bezoek.  In principe wordt de route in twee uur tijd afgelegd. Het programma is inmiddels bekend.

Om een goed plekje langs de route te hebben, moet je vroeg zijn. Kies één plek langs de route. Je kunt niet met de koninklijke familie meewandelen. Daarvoor is het te druk. Bekijk de plattegrond om een goed plekje te kunnen kiezen. Je kunt de uitzending ook volgen op één van de twaalf grote schermen in het centrum.

Langs de route zijn twee speciale publieksvakken voor bezoekers met een (fysieke) beperking. De twee publieksvakken zijn bij de Grote Kerk en het Raadhuisplein. 

Plattegrond met locaties van alle pleinen, toiletten, fietsenstallingen,

Bezoekers met een beperking

Voor bezoekers met een beperking zijn er twee publieksvakken. Alle plekken in de publieksvakken zijn inmiddels gereserveerd. Het publieksvak Grote Kerk is bij plein 3 en 4. Het publieksvak Raadhuisplein bij plein 9. Bij de publieksvakken zijn rolstoeltoegankelijke toiletten in de buurt. Er zijn vrijwilligers aanwezig die je kunnen helpen. Alle langs de route geplaatste toiletten zijn rolstoeltoegankelijk.

Gebruik je vanwege een lichamelijk beperking een scootmobiel, dan mag je daarmee het terrein op. Maar houd er rekening mee dat het erg druk is en dat je daardoor lastig kan verplaatsen.

Koningsdagfestival

Na de koninklijke wandeling barst het feest los tijdens het Koningsdagfestival. Kijk op de website van de organisatie voor meer informatie.

Koningsmarkt

Tijdens Koningsdag is er ook een vrijmarkt: de Koningsmarkt. De Koningsmarkt is van 06.00 – 16.00 uur geopend en vind je in het centrum van Emmen. Kijk op de website van de organisatie voor meer informatie.

Openbaar vervoer

Je kunt goed met het openbaar vervoer naar het centrum van Emmen komen. Er rijden extra bussen en treinen. Kijk voor de actuele Koningsdag dienstregeling op 9292.nl. Tip: koop vooraf alvast je kaartje.  

Fietsen

Als je met de fiets komt, houd er dan rekening mee dat sommige wegen zijn afgesloten voor fietsers. De fietsroutes worden ter plaatse aangegeven met borden. Er zijn extra tijdelijke fietsenstallingen beschikbaar rondom het centrum, volg de witte borden voor de snelste route naar de fietsenstallingen.

Je kunt je fiets gratis stallen in de bewaakte fietsenkelder aan de Wilhelminastraat. Deze is op Koningsdag geopend van 08.30 uur tot zondag 28 april 01.00 uur. Je kunt je fiets ook stallen in één van de vijf tijdelijke onbewaakte fietsenstallingen in het centrum van Emmen. Je vindt ze hier:
– groenstrook Noordeind / Weerdingerstraat
– groenstrook N381 / Hondsrugweg
– groenstrook Westenesscherstraat / Vreding
– groenstrook Wilhelminastraat / Insulindeplantsoen
– parkeervakken Minister Kanstraat

Let op: Kom je op vrijdagavond 26 april op de (snor- of brom-) fiets of scooter naar het centrum? Houd er dan rekening mee dat er vanaf zaterdag 27 april 01.00 uur een wegsleepregeling geldt. Is je (snor- of brom-)fiets weggesleept? Dan kun je deze gratis ophalen bij Ben Kwijt (Prins Hendrikweg 10, 7811 KD Emmen). Je moet daar natuurlijk wel kunnen bewijzen dat het jouw voertuig is, door bijvoorbeeld je sleutel te laten zien. Geen zin om je voertuig op te moeten halen bij Ben Kwijt? Zorg dan dat jouw voertuig voor zaterdag 27 april 01.00 uur weg is.  

Parkeren en bereikbaarheid

Kom je met de auto, dan kun je gratis parkeren aan de Meerdijk (stadionplein 1, Emmen) of op P-Oost (Van Schaikweg 55, Emmen). Vanaf de Meerdijk rijden op Koningsdag van 08.00 uur tot zondag 28 april 01.00 uur gratis pendelbussen naar het centrum van Emmen.

Tegen betaling kun je parkeren bij Q-park Wildlands (Ermerweg 28, Emmen) en bij de parkeerplaats voor Kinepolis (Westeind 70). Volg de gele borden met ‘P Koningsdag’ voor de snelste route naar de parkeergelegenheden.

We raden je aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer of om met de fiets te komen om lange files bij parkeerplaatsen en op omleidingsroutes te voorkomen.

Let op: kom jij met de auto naar het centrum van Emmen? Houd er dan rekening mee dat niet alle parkeerplaatsen en parkeergarages bereikbaar zijn en worden afgesloten. Kijk op de kaart waar je wanneer kunt parkeren. De tijden kunnen per locatie verschillen.

De camperparkeerplaats aan de Kerkhoflaan is gewoon beschikbaar.

Taxistandplaats

Wil je tijdens Koningsdag met de taxi van of naar Emmen? De taxistandplaatsen aan de Vreding, Hoofdstraat en Willinkplein zijn op Koningsdag niet bereikbaar. Op Koningsdag kun je je met de taxi laten afzetten bij de parkeerplaatsen voor ‘brengen en halen’ op locatie P-Oost (Van Schaikweg 55, Emmen). Dit wordt ter plaatse met borden aangegeven.

Toiletten

In het centrum worden meer dan 100 gratis mobiele toiletten geplaatst. Bij alle toiletten zijn ook mindervalidetoiletten geplaatst. Daarnaast zijn er twee extra mindervalidetoiletten geplaatst bij de publieksvakken voor mensen met een (fysieke) beperking aan het Raadhuisplein en bij de Grote Kerk.

Foto’s en video’s

Je mag natuurlijk foto’s en video’s maken, maar dat mag niet met een drone. Die mag je niet meenemen het evenemententerrein op en je mag er op Koningsdag vanaf 07.00 uur niet mee vliegen boven het centrum van Emmen.

Fouilleren

Bij de ingang van het evenemententerrein kun je gefouilleerd worden. Je mag geen glas en/of wapens meenemen op het evenemententerrein. Je mag je eigen eten en alcoholvrij drinken meenemen, maar alleen als het niet in glas zit.

Betalen

Je kunt in de winkels en op het evenemententerrein pinnen. Houd er rekening mee dat er op de Koningsmarkt mogelijk wel contant betaald moet worden. 

Horeca

Op vrijdag 26 april is de horeca geopend tot zaterdag 27 april 00.00 uur. In diverse horeca is op vrijdagavond livemuziek te horen, in de meeste gevallen al vanaf 19.00 uur.
Op zaterdag 27 april is horeca de gehele dag geopend, ook langs de route.

Winkels

Winkels in het centrum mogen op Koningsdag de hele dag open zijn. Zij bepalen zelf of zij dat ook doen. Donderdagavond 25 april 19.00 tot 21.00 uur is een speciale Koningskoopavond met activiteiten en entertainment. Op zondag 28 april is in het centrum van Emmen koopzondag van 13.00 – 17.00 uur. Parkeren is op zondag 28 april in het hele centrum gratis.
Kijk op de website van de winkeliers in Emmen centrum voor meer informatie. 

Noodverordening Koningsdag

Koningsdag is een nationale feestdag. Het is een feest voor iedereen.  En daarom gaan we er met z’n allen van genieten en er een prachtig feest van maken. Natuurlijk zijn wij op zo’n groot evenement goed voorbereid. Daar hoort ook een noodverordening bij. Tijdens Koningsdag gelden er in bepaalde gebieden aanvullende regels. Deze regels zijn opgenomen in de Noodverordening Koningsdag 2024. Deze noodverordening is nodig voor een veilig verloop van Koningsdag. De noodverordening vind je via deze link.

Heb je een vraag of wil je ergens meer over weten? Neem dan contact met ons op.