Grote strik in rood, wit, blauw op een pand in Emmen.

Ondernemers

Zaterdag 27 april kleurt Emmen oranje. Dan staan de deuren open voor de Koning en zijn familie en voor het hele land. Koningsdag wordt een Oranjefeest voor iedereen. Zo’n groot evenement vraagt veel organisatie en voorbereiding. Er gelden daarom speciale maatregelen in de week voor Koningsdag en op de dag zelf. Bewoners in het centrumgebied van Emmen hebben hier brieven over ontvangen en we organiseerden inloopbijeenkomsten.  

Hieronder lees je alle informatie die je als ondernemer moet weten.

Bereikbaarheid winkels en horecagelegenheden

Alle horecagelegenheden moeten op zaterdag 27 april om 00.00 uur de deuren sluiten. Op Koningsdag kunnen ondernemingen in het hele centrum van Emmen open.
Houd er rekening mee dat er vanaf vrijdag 26 april 11.00 uur verkeersmaatregelen gelden in het centrum. Motorvoertuigen (auto’s, vrachtwagens, scooters, etc.) kunnen dan niet meer in het afgezette gebied komen. Denk hieraan bij de bevoorrading van jouw bedrijf.
Kijk op de kaart voor alle verkeersmaatregelen.  

Terrassen

Alleen als je een vergund terras hebt, mag je een terras opstellen.
Let op: Op zaterdag 27 april om 01.00 uur moeten alle terrassen en losse spullen langs de route opgeruimd zijn. Dan hebben we het onder andere over terrasmeubilair, terrasschermen, plantenbakken, reclameborden en vlaggen, winkeluitstallingen (kraampjes) afvalbakken en geluidsapparaten.

Verkoop en aankleding

Je mag geen kraam voor je bedrijf neerzetten en geen muziek buiten neerzetten. Je mag alleen etenswaren of alcohol verkopen als je hier een vergunning voor hebt. Aan de gevel mag je geen spandoeken of andere uitingen hangen.

Toeschouwers

Je mag je (boven)verdieping beschikbaar stellen aan toeschouwers. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, denk bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat op een balkon kan staan. Je kunt de Koning en zijn familie niet binnen uitnodigen, zij proberen langs de route zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Ergens naar binnen gaan kost teveel tijd.  

Verkeersmaatregelen in- en uitrijden

Jouw bedrijf kan minder goed bereikbaar zijn door alle voorbereidingen. In sommige straten kun je niet in- of uitrijden. Natuurlijk blijven alle straten bereikbaar voor politie, brandweer en ambulance. Op de kaart zie je wanneer welke straten afgesloten zijn. De tijden kunnen per straat verschillen. Misschien moet je in de week voor Koningsdag én op Koningsdag verder van jouw bedrijf parkeren en verder lopen. Als je dit niet kunt, bijvoorbeeld door een (tijdelijke) fysieke beperking, dan kon je tot en met 24 april toestemming voor inrijden aanvragen.  

Parkeren

Op de bijgevoegde kaart zie je wanneer je waar kunt parkeren. De tijden kunnen per straat verschillen. Sommige parkeerplaatsen zijn niet bereikbaar of afgesloten, daar kun je dus niet parkeren. Als je er toch parkeert, wordt jouw voertuig weggesleept. De wegsleepkosten (€ 530,25) en stallingkosten (€ 15,00 per dag) zijn voor de eigenaar van het voertuig. Je kunt deze kosten voorkomen door jouw voertuig op tijd weg te halen.  

Misschien moet jij, jouw personeel of jouw klanten tijdelijk ergens anders parkeren. We proberen de overlast zo klein mogelijk te houden en vragen bezoekers zoveel mogelijk op de fiets en met het openbaar vervoer naar Emmen te komen.  

Parkeren met een vergunning

Als jouw straat tijdelijk is afgesloten (zie kaart), dan kan je op die momenten niet altijd in de straat parkeren. Om te weten voor welke straat het parkeerverbod geldt, kijk je naar de kleur en de omschrijving in de legenda van de verkeersmaatregelen informatiekaart. Heb jij of jouw personeel een parkeervergunning, dan kon je tot en met 24 april een parkeerkaart voor een alternatieve parkeerplaats aanvragen. Ondernemers kunnen maximaal twee parkeerkaarten aanvragen.

We kunnen niet garanderen dat er voldoende alternatieve parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Aan de Oostzijde van het centrum van Emmen is een parkeerterrein P-Oost. Het adres is Van Schaikweg 59, 7811 KK Emmen. Hier kun je gratis parkeren.   

Parkeren op privéterrein

Als jouw straat tijdelijk is afgesloten (zie kaart op deze pagina), dan kan je op die momenten ook niet in de straat of bij jouw bedrijf parkeren. Om te weten voor welke straat het parkeerverbod geldt, kijk je naar de kleur en de omschrijving in de legenda van de verkeersmaatregelen informatiekaart. Heb je een privéparkeerplaats of parkeer je op jouw eigen terrein? Dan kun je daar helaas tijdelijk niet parkeren. Als je er toch parkeert, wordt het voertuig weggesleept. De wegsleepkosten (€ 530,25) en stallingkosten (€ 15,00 per dag) zijn voor de eigenaar van het voertuig. Je kunt deze kosten voorkomen door jouw voertuig op tijd weg te halen. Je kon tot en met 24 april een parkeerkaart voor een alternatieve parkeerplaats aanvragen of gratis parkeren aan P Oost (Van Schaikweg 55, Emmen).

Fietsen

Op de kaart zie je wanneer welke straten afgesloten zijn voor fietsers. De tijden kunnen per straat verschillen.  Vanaf zaterdag 27 april 01.00 uur worden fietsen, bromfietsen en scooters die in het centrum van Emmen geparkeerd zijn weggesleept. Is jouw (snor-, brom-)fietsen en scooters weggesleept? Dan kun je deze gratis ophalen bij Ben Kwijt (Prins Hendrikweg 10, 7811 KD Emmen). Daar moet je natuurlijk wél kunnen bewijzen dat het voertuig van jouw is, bijvoorbeeld met de sleutel.

We raden je daarom aan om deze tijdelijk op een andere plek te stallen.
Je kunt je fiets gratis stallen in de bewaakte fietsenkelder aan de Wilhelminastraat. Deze is op Koningsdag geopend van 08.30 uur tot zondag 28 april 01.00 uur.  Je kunt je fiets ook stallen in één van de vijf tijdelijke onbewaakte fietsenstallingen in het centrum van Emmen. Je vindt ze hier:
– groenstrook Noordeind / Weerdingerstraat
– groenstrook N381 / Hondsrugweg
– groenstrook Westenesscherstraat / Vreding
– groenstrook Wilhelminastraat / Insulindeplantsoen
– parkeervakken Minister Kanstraat

Openbaar vervoer

Je kunt met het openbaar vervoer naar het centrum van Emmen komen. Er rijden extra bussen en treinen. Kijk voor de actuele dienstregeling op 9292.nl. 

Taxistandplaats

De reguliere taxistandplaatsen aan de Vreding, Hoofdstraat en Willinkplein zijn op Koningsdag niet bereikbaar. De taxistandplaats aan de Vreding is vanaf dinsdag 23 april niet meer bereikbaar. De locaties aan de Hoofdstraat en Willinkplein kunnen tot en met vrijdag 26 april 22.00 uur gebruikt worden.

Op Koningsdag kunnen (reguliere) taxi’s gebruik maken van ‘Brengen en halen’ op locatie P-Oost (Van Schaikweg 55, Emmen). Wmo-taxi’s kunnen tot en met 17 april ’toestemming inrijden’ aanvragen.

Vanaf zaterdag 27 april om 16.00 uur zijn de taxistandplaatsen Hoofdstraat en Willinkplein weer bereikbaar. Taxi’s kunnen dan weer tot aan het centrum van Emmen rijden en halteren aan bijvoorbeeld de Hoofdstraat (rondgang voor voormalig postkantoor). Vanaf de Hoofdstraat rijden taxi’s via de Wilhelminastraat het centrum uit. Tot zondag 28 april om 02.00 uur kunnen taxi’s niet door het centrum rijden.

Noodverordening Koningsdag

Koningsdag is een nationale feestdag. Het is een feest voor iedereen.  En daarom gaan we er met z’n allen van genieten en er een prachtig feest van maken. Natuurlijk zijn wij op zo’n groot evenement goed voorbereid. Daar hoort ook een noodverordening bij. Tijdens Koningsdag gelden er in bepaalde gebieden aanvullende regels. Deze regels zijn opgenomen in de Noodverordening Koningsdag 2024. Deze noodverordening is nodig voor een veilig verloop van Koningsdag. De noodverordening vind je via deze link.

Heb je een vraag of wil je ergens meer over weten? Neem dan contact met ons op.