Koninklijke familie loopt over de oranje loper

Koninklijke wandeling

Zaterdag 27 april kleurt Emmen oranje. Dan staan de deuren open voor de Koning en zijn familie en voor het hele land. De koninklijke wandeling start om 11.00 uur en wordt zaterdag 27 april live uitgezonden door de NOS op NPO1.

In het programma worden het verleden en heden van Emmen verbonden met de toekomstige ambities van de gemeente en de regio Zuidoost-Drenthe. Dat doen we op een eigentijdse, maar vooral feestelijke manier. De Koning komt tijdens de wandeling langs 9 verschillende pleinen en hij wordt onder andere toegezongen door Bouke, Jannes en Daniel Lohues. Het programma laat oude, nieuwe, bekende en onbekende kanten van Emmen zien. Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland. Daarom worden Koning Willem-Alexander en zijn familie door een peloton wielrenners begeleid naar het startpunt: het Noorderplein. Bekijk de video met het hele programma. Kom jij naar ook kijken? Lees alle praktische informatie op de pagina bezoekers.

Plein 1, 2 en 3

Startplein en erfgoedstraat

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, burgemeester Eric van Oosterhout en kinderburgemeester Kirsten Alting ontvangen de koninklijke familie op het Noorderplein. Hier wordt hij toegezongen door Bouke Scholten, de Emmense Elvis. In de Noorderstraat beeldt een galerij van living statues de rijke historie van Emmen uit: Van de hunebedbouwers tot Vincent van Gogh, van hardwerkende boeren tot het kousenmeisje van Danlon. Tijdens de modeshow aan het einde van de straat is zichtbaar hoe eeuwenoude lokale klederdracht inspiratie is voor mode-ontwerpers van nu.

Dansplein

Op het tweede plein komen dertien dansgroepen samen om allerlei verschillende stijlen op de dansvloer te laten zien: dansen verbindt. Het is een mooie mix van historische en moderne dans. Het danspaar Dietmar Hoekman en Hilda Wolbers van ’t Aol Volk en breakdancer A.J. overbruggen in eigen stijl decennia dansgeschiedenis.

Presentatrice Margreet Beetsma met twee mensen in klederdracht en een jongetje

Verjaardagsplein

De Koning is jarig. Dat vieren we. Er zijn meer mensen die op 27 april 2024 wat te vieren hebben. Bijvoorbeeld andere jarigen, Emmenaren die een lintje kregen, prins- en prinses Carnaval, Emmense onderneming van het jaar en meer! Deze verjaardagsgasten zitten met z’n allen op een groot terras met een lokaal hapje en drankje. Geen verjaardagsfeest zonder muziek. Jannes, de koning der piraten, treedt bij dit plein op. Bij het optreden is een speciale plek gereserveerd voor Club Onbeperkt: inclusief uitgaan voor mensen vanaf 16 jaar met een verstandelijke beperking.

Presentatrice Margreet Beetsma op het terras van café de Brasserie in gesprek met Pieter Koolwijk.

Plein 4, 5 en 6

Presentatrice Margreet Beetsma in gesprek met een mevrouw voor de nieuwbouw CBK in Emmen.

Cultuurplein

Op de plek van de oude dierentuin is tegenwoordig het Rensenpark gevestigd. Dit is de plek voor kunst, cultuur en innovatie. Bij de ingang van het Rensenpark staat een glazen wand, waarop jongeren aan het doedelen zijn. De koninklijke familie wordt uitgedaagd een creatieve bijdrage te leveren. Daarna ontdekt men de grensverleggende performance van dansgezelschap X-Yusuf-Boss, jonge theatermakers van Loods13 en alt-mezzo Carina Vinke.

Spelplein

Tijd voor actie. Qmusic dj Jorien Renkema en Radio 538 dj Jordi Warners zijn de presentatoren van een interactief spel over de regio. De teams bestaan uit kinderen van de kindergemeenteraad en kinderen uit groepen 7 en 8 van diverse scholen. De teams moeten raden wat er uitgebeeld wordt. De winnaar wint eeuwige Emmense glorie. Natuurlijk is de koninklijke familie ook van harte uitgenodigd om deel te nemen en te laten zien wat zij over Emmen en Drenthe weten.

Presentatrice Margreet Beetsma voor de Grote Kerk maakt een selfie met drie jongeren.

Innovatieplein

Emmen is een stad van innovatie. Het laatste huzarenstukje dat Emmen de wereld over brengt is circulair plastic. In Emmen worden circulaire plastics ontwikkeld en gerecycled, een resultaat van een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. De Koning en zijn gevolg worden op het plein voor het gemeentehuis uitgenodigd op een bloemenweide van circulaire-plastics die is omgedoopt tot Circulair Plastic Positivity! Bij een bijna 10 meter hoog boeket bloemen – gemaakt met de nieuwste technieken – krijgt de familie een korte introductie van studenten en Vincent Voet, lector van NHL Stenden, over deze grote stap in het oplossen van een groot, wereldwijd probleem.

Presentatrice Margreet Beetsma met een man voor het gemeentehuis en bloemen in hun hand.

Plein 7, 8 en 9

Presentatrice Margreet Beetsma op het Raadhuisplein in Emmen met sjoelkampioen Elly Mensen.

Sportplein

Nederland is een voetballand. Emmen is een voetbalstad. Het mooiste spelletje verbindt iedereen in de stad. Van het walking footballteam tot het G-team. Op ons voetbalveld toont Emmen wat er gebeurt op het gebied van voetbal. Wie wil, kan meedoen aan een penalty shoot-out. Maar dat is niet alles. Handbal wordt in Emmen op hoog niveau gespeeld. En ook de Emmense wereldkampioen sjoelen Elly Mensen geeft een demonstratie. Oud Hollandsche kneuterigheid? Sjoelen is topsport en sjoelen is van nu. Laat Elly maar schuiven.

Wildlands en het Atlas Theater

Wildlands is de trots van Emmen. Al bijna 90 jaar heeft de stad een van de mooiste dierentuinen van Europa – en dat ook nog eens midden in het centrum. Samen met het Atlas theater, is Wildlands de plek voor ontspanning, inspiratie, educatie en vermaak in Emmen. Natuurlijk brengt de koninklijke familie een bezoek aan het paradepaardje van de stad. Ze worden onthaald met een verrassend programma dat past in de traditie van Wildlands en het Atlas Theater.

Presentatrice Margreet Beetsma in Wildlands in gesprek met de directeur van Wildlands.

Raadhuisplein Meezingplein

De grote uitsmijter is een grootse sing-a-long. Deze is in volle gang als de Koning van Wildlands naar het Raadhuisplein loopt. Koningsdag in Emmen kan niet voorbijgaan zonder een optreden van Drentse trots Daniel Lohues. Speciaal voor deze gelegenheid treedt hij op met band. Dit is het einde van de wandeling. Na een dankwoord van de burgemeester is het woord aan Zijne Majesteit de Koning. Vervolgens klimt dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest op de bok en klinkt als groots sluitstuk het Wilhelmus, gezongen door Rosa da Silva en een gelegenheidskoor onder leiding van Rineke Marwitz. Uiteraard zingt het publiek mee. Daarna verlaat de koninklijke familie het podium en de stad. Maar voor Emmen is het feest dan nog maar net begonnen.

Presentatrice Margreet Beetsma op het Raadhuisplei in gesprek met Rineke Marwitz.

Vraag en antwoord

Koningsdag vieren we samen. Niet alleen met de Koning en zijn familie in het centrum van Emmen, maar ook in de dorpen en wijken. Door ‘samen oranje’ kunnen inwoners van de gemeente een bijdrage ontvangen voor feestelijke activiteiten op en rond Koningsdag. Aanvragen van de subsidie kan tot en met 31 maart. We willen hiermee kleinere initiatieven stimuleren, zoals bijvoorbeeld een buurtbarbecue, een kleedjesmarkt of tompouces voor het samen kijken naar de televisie-uitzending.

Koningsdag valt dit jaar op een zaterdag en daarom maken we er in Emmen een feestelijk weekend van met onder andere een koopavond en koopzondag met een oranje tintje, een vrijmarkt en op Koningsdag een feest op het Raadhuisplein dat tot laat in de avond duurt.

Op zaterdag is een vrijmarkt in het centrum. Kijk op https://www.vitalismarkten.nl/nl/koningsmarkt-emmen voor meer informatie.

Nadat de Koninklijke familie is verwelkomd, start het Koningsfestival. Kijk op https://koningsdagemmen.nl/ voor meer informatie.

Let op: de gemeente organiseert alleen het bezoek van de Koning. De vrijmarkt en het festival worden door andere mensen georganiseerd.

Koningsdag vieren we samen. Niet alleen met de Koning en zijn familie in het centrum van Emmen, maar ook in de dorpen en wijken. Door ‘samen Oranje’ kunnen inwoners van de gemeente een bijdrage ontvangen voor feestelijke activiteiten op en rond Koningsdag. Aanvragen van de subsidie kan tot en met 31 maart. We willen hiermee kleinere initiatieven stimuleren, zoals bijvoorbeeld een buurtbarbecue, een kleedjesmarkt of tompouces voor het samen kijken naar de televisie-uitzending. De activiteiten in de dorpen en wijken zijn nu nog niet bekend. Zodra dit bekend is, lees je dat op deze website.

Afgelopen zomer heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt dat Zijne Majesteit de Koning, samen met leden van het Koninklijk gezin en leden van de Koninklijke familie Koningsdag meeviert in Emmen.
Mededelingen over de aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie volgen via de Rijksvoorlichtingsdienst in de aanloop naar Koningsdag.

Alle mensen die een idee hebben ingestuurd, hebben we per e-mail een bedankje gestuurd. De organisatie neemt persoonlijk contact op met iedereen die betrokken wordt bij de uitvoering van het programma op de Koninklijke route. Dat gebeurt vóór 1 maart. Niet iedereen ontvangt bericht; alleen de mensen die betrokken worden bij de uitvoering van het programma op Koningsdag horen wat er van hen wordt verwacht.

Het bezoek wordt zaterdag 27 april live uitgezonden door de NOS op NPO1. In principe wordt de route in twee uur tijd afgelegd. IN het centrum staan grote tv-schermen waarop je de uitzending kunt bekijken.

De Koningsmarkt is zaterdag 27 april in het centrum van Emmen. Voor informatie over het huren van kramen e.d. kunt u contact opnemen met Vitalis via info@vitalismarkten.nl.

De Koningsmarkt is zaterdag 27 april geopend tussen 06.00 uur en 16.00 uur. Vrijdag 26 april is het vanaf 18.00 uur toegestaan om een plaats in te nemen voor de Koningsmarkt. Let op: zaterdag 27 april moet om 08.00 uur het centrum (marktgebied) autovrij zijn!

Nee de geplande weekmarkt van vrijdag 26 april gaat niet door.

Voor de vrijdagavond is een werkgroep bezig met het organiseren van een Pop & Shop festival. Deze werkgroep is samengesteld uit de centrummanager, vertegenwoordigers horeca, detailhandel, Rensenpark, TIP en de gemeente. Wil je onderdeel worden van het festival, meld je dan bij de centrummanager. In principe mag je alleen binnen iets organiseren wat past bij je reguliere
bedrijfsvoering.

Je kunt geen plekken reserveren, dus als je een (goede) plek wilt hebben, raden we je aan om vroeg te komen. Je kan niet overal staan. Langs de route zijn bijvoorbeeld ook plekken voor journalisten en mensen met een beperking. Kies één plek. Het wordt heel druk. Tijdens de Koninklijke wandeling kan je niet naar een andere plek langs de route lopen.

 

Foto’s en video’s maken mag natuurlijk! Alleen niet met een drone. Het meebrengen en/of vliegen met een drone is niet toegestaan.

Foto- en videografen maken beelden van het evenement. Deze foto’s worden na het evenement geplaatst op de facebookpagina van Koningsdag in Emmen. Onderaan deze website vind je een link naar onze facebookpagina. Je mag deze foto’s na afloop gebruiken. 

  • Het meebrengen en/of vliegen met een drone is niet toegestaan.

Je hoeft geen kaarten te kopen voor het festival. Voor alle informatie over het festival verwijzen we je naar de website van het Koningsdagfestival: Koningsdag Emmen.

Nee, het programma is inmiddels vastgesteld. Je kunt geen ideeën meer indienen.