Meerdere bewoners op een balkon langs de route tijdens Koningsdag in Emmen.

Bewoners

Zaterdag 27 april kleurt Emmen oranje. Dan staan de deuren open voor de Koning en zijn familie en voor het hele land. Koningsdag wordt een Oranjefeest voor iedereen. Zo’n groot evenement vraagt veel organisatie en voorbereiding. Er gelden daarom speciale maatregelen in de week voor Koningsdag en op de dag zelf. Bewoners in het centrumgebied van Emmen hebben hier brieven over ontvangen en we organiseerden inloopbijeenkomsten.  

Hieronder lees je alle informatie die je als bewoner moet weten.

Verkeersmaatregelen in- en uitrijden

Jouw straat, winkel of zaak kan minder goed bereikbaar zijn door alle voorbereidingen. In sommige straten kun je niet in- of uitrijden. Natuurlijk blijven alle straten bereikbaar voor politie, brandweer en ambulance. Op de kaart zie je wanneer welke straten afgesloten zijn. De tijden kunnen per straat verschillen. Misschien moet je in de week voor Koningsdag én op Koningsdag verder van jouw huis, werk of bedrijf parkeren en verder lopen. Als je dit niet kunt, bijvoorbeeld door een (tijdelijke) fysieke beperking, dan kon je tot en met 24 april toestemming voor inrijden aanvragen.  

Parkeren

Op de kaart zie je wanneer je waar kunt parkeren. De tijden kunnen per straat verschillen. Sommige parkeerplaatsen zijn niet bereikbaar of afgesloten, daar kun je dus niet parkeren. Als je er toch parkeert, wordt jouw voertuig weggesleept. De wegsleepkosten (€ 530,25) en stallingkosten (€ 15,00 per dag) zijn voor de eigenaar van het voertuig. Je kunt deze kosten voorkomen door jouw voertuig op tijd weg te halen.  

Misschien moet je tijdelijk ergens anders parkeren. We proberen de overlast zo klein mogelijk te houden en vragen bezoekers zoveel mogelijk op de fiets en met het openbaar vervoer naar Emmen te komen.  

Parkeren met een vergunning

Als jouw straat tijdelijk is afgesloten (zie kaart), dan kan je op die momenten niet altijd in de straat parkeren. Om te weten voor welke straat het parkeerverbod geldt, kijk je naar de kleur en de omschrijving in de legenda van de verkeersmaatregelen informatiekaart. Heb je een parkeervergunning, dan kon je tot en met 24 april een parkeerkaart voor een alternatieve parkeerplaats aanvragen.

We kunnen niet garanderen dat er voldoende alternatieve parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Aan de Oostzijde van het centrum van Emmen is een parkeerterrein P-Oost. Het adres is Van Schaikweg 59, 7811 KK Emmen. Hier kun je gratis parkeren.     

Parkeren op privéterrein

Als jouw straat tijdelijk is afgesloten (zie kaart), dan kan je op die momenten niet altijd in de straat of bij jouw huis parkeren. Om te weten voor welke straat het parkeerverbod geldt, kijk je naar de kleur en de omschrijving in de legenda van de verkeersmaatregelen informatiekaart. Heb je een privéparkeerplaats of parkeer je op jouw eigen terrein? Dan kun je daar helaas tijdelijk niet parkeren. Als je er toch parkeert, wordt het voertuig weggesleept. De wegsleepkosten (€ 530,25) en stallingkosten (€ 15,00 per dag) zijn voor de eigenaar van het voertuig. Je kunt deze kosten voorkomen door jouw voertuig op tijd weg te halen. Je kunt tot en met 24 april een parkeerkaart voor een alternatieve parkeerplaats aanvragen of gratis parkeren aan P-Oost (Van Schaikweg 55, Emmen). 

Fietsen

Op de kaart zie je wanneer welke straten afgesloten zijn voor fietsers. De tijden kunnen per straat verschillen. Vanaf zaterdag 27 april 01.00 uur worden fietsen, bromfietsen en scooters die in het centrum van Emmen geparkeerd zijn weggesleept. Is jouw (snor-, brom-)fietsen en scooters weggesleept? Dan kun je deze gratis ophalen bij Ben Kwijt (Prins Hendrikweg 10, 7811 KD Emmen). Daar moet je natuurlijk wél kunnen bewijzen dat het voertuig van jouw is, bijvoorbeeld met de sleutel.

We raden je daarom aan om deze tijdelijk op een andere plek te stallen.
Je kunt je fiets gratis stallen in de bewaakte fietsenkelder aan de Wilhelminastraat. Deze is op Koningsdag geopend van 08.30 uur tot zondag 28 april 01.00 uur.  Je kunt je fiets ook stallen in één van de vijf tijdelijke onbewaakte fietsenstallingen in het centrum van Emmen. Je vindt ze hier:
– groenstrook Noordeind / Weerdingerstraat
– groenstrook N381 / Hondsrugweg
– groenstrook Westenesscherstraat / Vreding
– groenstrook Wilhelminastraat / Insulindeplantsoen
– parkeervakken Minister Kanstraat

Afvalcontainers

Op sommige plekken in het centrum zijn ondergrondse containers tijdelijk weggehaald en/of afgesloten. Het gaat om het Raadhuisplein voor het gemeentehuis, hoek Hoofdstraat/Noorderstraat naast hotel Boerland en de Hoofdstraat voor de Drommedaar. De gebruikers van deze containers hebben hierover persoonlijk bericht ontvangen via Area Reiniging. Maak je gebruik van deze container maar heb je geen bericht gehad? Neem dan contact op met Area door te bellen met 0591 571 080.

(Mantel)zorg aan huis

Als er mensen bij je thuis komen om voor je te zorgen of om je te helpen, laat ze dan weten dat ze misschien ergens anders moeten parkeren. Zij kunnen gratis parkeren op parkeerterrein P-Oost (Van Schaikweg 59, 7811 KK Emmen). De route en de locaties worden zo ingericht dat de nood- en hulpdiensten altijd toegang hebben.

Op de kaart zie je wanneer welke straten afgesloten zijn. De tijden kunnen per straat verschillen. Je kunt hier dan niet in- of uitrijden. Misschien moet je de week voor Koningsdag verder parkeren van jouw instelling of cliënt en verder lopen. Als je dit niet kunt, bijvoorbeeld door een (tijdelijke) fysieke beperking, dan kun je tot 17 april toestemming voor inrijden aanvragen.

Bied je zorg aan huis (thuiszorg, verloskundige zorg, mantelzorg etc.) of krijgt jouw cliënt specifieke medicatie thuis toegediend, dan kan het zijn dat jij of jouw medewerker last heeft van de verkeersmaatregelen. We proberen de overlast zo klein mogelijk te houden. Maar houd rekening met langere reistijden. Maak daarom goede afspraken met elkaar, zodat je de juiste zorg kunt bieden. Bij levensbedreigende situaties bel je, net als altijd, naar 1-1-2. 

Openbaar vervoer

Je kunt met het openbaar vervoer naar het centrum van Emmen komen. Er rijden extra bussen en treinen. Kijk voor de actuele dienstregeling op 9292.nl. 

Bereikbaarheid winkels en horecagelegenheden

Ondernemingen in het gehele centrum van Emmen kunnen op Koningsdag open.  

Toeschouwers

Je mag je (boven)verdieping beschikbaar stellen aan toeschouwers. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, denk bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat op een balkon kan staan. Je kunt de Koning en zijn familie niet binnen uitnodigen, zij proberen langs de route zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Ergens naar binnen gaan kost teveel tijd.  

Er wordt door mensen verteld dat omwonenden hun balkon leeg moeten halen en daar ook niet op mogen staan. Dat klopt niet. Je hoeft je balkon niet leeg te maken en je mag gewoon op je eigen balkon staan. Nodig je mensen uit? Houd er dan wel rekening mee dat het balkon al deze mensen moet kunnen dragen. Dit is jouw eigen verantwoordelijkheid. 

Overige werkzaamheden

Het kan zijn dat sommige spullen langs de route tijdelijk worden weggehaald. Uiteraard worden ze na afloop weer teruggeplaatst. 

Aankleding woning

Je mag geen spandoeken of andere uitingen aan je gevel hangen.

Camera’s centrum

Zoals bij elk groot evenement is er ook bij de viering van Koningsdag aandacht voor de veiligheid. Koningsdag moet voor alle inwoners en bezoekers van Emmen een feest zijn, dat staat voorop. En iedereen moet zich veilig kunnen voelen in Emmen: bezoekers, maar ook omwonenden. In het centrum zijn daarom tijdelijk extra camera’s opgehangen.

Koningsdagfestival

De Koninklijke wandeling eindigt rond 13.00 uur op het Raadhuisplein. Het centrum van Emmen wordt die dag omgedoopt tot een gezellig Koningsdag festivalterrein. Er is een vergunning afgegeven voor het festival. Inwoners van het centrum horen waarschijnlijk meer geluid, dat kan vervelend zijn. We controleren of het geluid binnen de geluidsnormen blijft. Als je overlast ervaart, kun je daarvan een melding maken via emmen.nl/overlast. 

Noodverordening Koningsdag

Koningsdag is een nationale feestdag. Het is een feest voor iedereen.  En daarom gaan we er met z’n allen van genieten en er een prachtig feest van maken. Natuurlijk zijn wij op zo’n groot evenement goed voorbereid. Daar hoort ook een noodverordening bij. Tijdens Koningsdag gelden er in bepaalde gebieden aanvullende regels. Deze regels zijn opgenomen in de Noodverordening Koningsdag 2024. Deze noodverordening is nodig voor een veilig verloop van Koningsdag. De noodverordening vind je via deze link.

Heb je een vraag of wil je ergens meer over weten? Neem dan contact met ons op.